Natten går tunga fjät...

Scenario 1
Efter en god natts sömn öppnar hon ögonen och klipper med de långa, mörka ögonfransarna. Utanför lyser det gnistrande vitt. Månen kastar sin bleka skugga på den sovande mannen vid hennes sida. Täcket har hasat ner och den muskulösa bringan är blottad. Hon ler lite åt nattens minne samtidigt som hon vrider sina släta, nyvaxade ben ur sängen och stoppar de babymjuka fötterna i tofflorna. Den sametslena morgonrocken följer hennes slanka figur medan hon drar ihop den svallande Loreal-manen i en toffs i nacken. Försiktigt smyger hon sig ut i det skinande köket. En nybryggd kaffedoft sprider sig snart i det stora huset.

Nu vaknar de välartade barnen, pigga och utvilade, i sin sängar. Hon lyfter upp den fulländade halvårsgamla sonen ur spjälsängen, där han tillbringat hela natten,  medan hon för ett av sina välmanikyrerade fingrar till sina fylligt, röda läppar och hyssjar mjukt åt den undersköna dottern, som genast förstår och under munter tystnad trär på sig det nystukna vita linnet.

I köket har modern förberett en bricka med nygräddade lussebullar, kristyrdekorerade pepparkakor, allt hembakat såklart, rykande färskt kaffe och lite värmande, julkryddad glögg. Tålmodigt och fortfarande lika muntra väntar dottern med ljus i sitt hår och sonen med strut på huvudet, medan modern lägger en sista hand vid sin redan perfekta morgon make-up.

Modern tar ton. I en ren och klar stämma sjunger de tågande tre, Natten går tunga fjät, medan de i en nätt skara skrider in till den utsövda och glatt väntande fadern...

Och tomten finns på riktigt!

Scenario 2
När klockan slår sju vaknar modern med ett ryck. Sömndrucken försöker hon samla sina tankar. Vad är det för dag idag? Gah...LUCIA! På tre röda har hon kört resten av familjemedlemmarna ur sina sängar och på orakade ben hoppat in i badrummet. De rödsprängda ögonen påvisar ytterligare en sömnlös natt. Klockan 7.45 punkt är det samling, ombytta och klara, i skolan inför terminens sista stora händelse, Luciatåget!

Med sonen i sjalen, dottern i hälarna och en påse fullproppad med halvt fungerande Lucia-attiraljer i handen skrider de genom den mörka midvinter (!) morgonen. Fadern har gått i förväg för att, på dotterns begäran, hämta farmor och farbror.

När de anländer till skolan är lokalen redan överfull av förväntansfulla föräldrar och plikttrogna mor- och farföräldrar och de får ursäkta sig igenom folkmassan. De måste dela på sig och placerar sig i olika ändar av lokalen.
 
Snart nalkas Lucia i en upplaga av 38 stycken och även en och annan tomte. Långt borta hörs späda stämmor bli allt starkare i den takt att de närmar sig. Så kommer det skenande tåget, i full fart och fullproppat med barn från tre olika avdelningar. Tågets omfattning innebär vissa praktiska svårigheter. Den bakre delen av tåget får inte rum i det trånga utrymmet som avsatts för dem och får stå kvar i "tågposition" under hela uppträdandet, vilket även medför en oavsiktlig stämsång.

Stolta föräldrar kastar sig av och an, med kamerorna i högsta hugg, för att försöka få en blick av just sitt barn. Var är MITT barn? Blickarna irrar än hit, än dit. Där....*blixt, blixt, blixt*... Barnen försöker ta skydd bakom varandra, samtidigt som fröken med hög röst gör allt hon kan för att hålla sången igång.

När de sjungit om Lucia, pepparkaksgubbarna, Staffan och sockerbagaren tågar de lättade bort från blickfånget och ut i säkerheten och tryggheten i klassrummet. 

Föräldrarna vaknar upp ur sitt rus och tittar sig oroligt omkring med en "ursäkta att jag trampade dig på tårna och stod ivägen under hela luciatåget när jag skulle fånga mitt fullkomligt, fulländade barn på bild"-blick.

Efteråt bjuds det på pepparkakor, glögg och saft och den knubbiga stjärngossebebisen beundras av alla och envar.

Goder Afton, Lusselelle och allt vad det nu heter på er!

Lusselelle

Kommentarer
Postat av: AnnaH

Jag förmodar (och hoppas...) att du lever scenario två! Tänk så många härliga luciamorgnar vi har framför oss med våra telningar! Kram!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback