Supermamman

Pappan lämnar slagfältet för en välbehövlig timme på gymmet. Mamman får vackert foga sig och ta marktjänsten.

Kring läggdags är det den mest kritiska tiden på dygnet (alla småbarnsföräldrar nickar igenkännande). Alla i familjen, stora som små, är allmänt kinkiga och trötta och råkar lätt i luven på varandra. Inget skiljer denna afton.

Lillebror är trött och ledsen och verkar vilja krypa ur sitt eget skinn. Ingenting passar, allt han vill är att komma till ro vid mammans varma barm. Men istället ligger han förtvivlad på sängen medan mamman irrar omkring och plockar. Vilket för övrigt är ett mysterium. Ju mer man plockar undan desto mer saker kommer det fram. Storasyster, som aldrig tycker att det är läggdags, ligger framför TVn och äter frukt. Mamman har en övermäktig uppgift framför sig.
 
Så fort dörren slår igen bakom pappan tar mamman ett djupt andetag och går sedan till angrepp. Befälet är hennes och efter en stund har hon full kontroll över situationen. Det gäller att vara metodisk och genomtänkt i sitt handlande. Moderlig men bestämd är ledord.

Lillebror får ligga ytterligare en stund på sängen medan storasyster färdigställs. Tänderna borstas och kläderna åker av, allt i en väldig fart. Sedan bäddar mamman raskt ned henne i sängen med den ena armen och med den andra tar hon hand om den gastande sonen. Mamman hyssjar lugnande och för bröstet till barnets mun. Pojken suger och suckar nöjt. Snart sover han.

När den lille har somnat kryper mamman tätt intill den stora. De ligger och viskar förtroligt i mörkret. De pratar om dagen som varit, om julklappsönskelistan och om när mamman var liten. De fnissar vänskapligt. Sedan är det dags för mamman att ge flickan stryk. "Om barn får lite stryk innan de somnar så blir de hemskt snälla". Flickan vänder sin nakna rygg mot mamman. Mamman börjar sakta stryka flickan på ryggen och efter ett par minuter sover hon tryggt.

Lugnet lägrar sig och tystnaden breder ut sig och lägger sig som ett tjockt täcke över slagfältet.
Mamman kan andas ut.

Efter en stund kliver en svettig och utpumpad pappa över tröskeln. Djupt imponerad över mammans förmåga att ensam ro i land detta sjunkande skepp.

Det är inte för inte man kallas "Supermamman" här hemma...

Kommentarer
Postat av: AnnaH

Vacker supermamman! Fixa att söva sonen OCH hinna gosa med stora tjejen!
Här kan min käre man komma på idén att han måste nog åka och handla vid kl 6.45-snåret.. Som alla småbarnsföräldrar vet den mest ideala tiden för shopping.. Men se, nix, det sätter jag stopp för! Någon måtta får det vara!
Kram från en supermamma till en annan!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback